GORALI



Yine yesek yesek ne yesek, çok fazla da aç değiliz. Ayaküstü bir şeyler atıştırırız moduyla yola çıkarken, kendimizi Fındıkzade’deki  Goralı’da, meşhur goralıyı götürürken bulmuştuk. İşte aylar önce goralıyla tanışma hikayem böyle başlamıştı. Tabi o zaman resim çekemememin verdiği vicdan azabıyla, buraya bir kere daha gelmem için bahanem de hazır olmuştu. Kader ağlarını örmüş bir kere, bir daha ne zaman giderim diye düşünürken bir baktım ki o da ne! Fındıkzadedeki büfe Goralı, ikinci şubesini Beylikdüzünde açmış. Madem bu kadar yakına gelmiş, gitmemek ayıp olur diyerek, atlayıp gittik. Bakalım Fındıkzadedeki muhteşem goralı tadını bu şubesinde bulabilecek miyiz?
Öncelikli şunu belirtmekte fayda var ki bu Goralı bizim her büfede karşımıza çıkan içi rus salatalı, mayonezli, ketçaplı goralıdan değil.  Kosova’nın Gora bölgesinden göç eden Goralı ailesi 1945 yılında Ankara’da ilk dükkanlarını açarak bu işe başlamışlar. Sonradan 1961 yılında Fındıkzade’de açtıkları büfeyle de İstanbulluları meşhur goralıya aşık etmişler. Gerçek Goralı, goralı köftesi ve patates püresiyle hazırlanıyor. İşte bizde bu lezzeti tatmak için Goralı’nın kapısının önündeyiz.

Kapıdan içeri girer girmez ferah bir alan bizi karşıladı. Hemen karşımızda tezgah ve kasa, siparişleri vermek için hazır olda bekliyoruz. Şimdi şunu söyleyeyim peşin peşin Fındıkzade deki şube ne kadar küçükse, burası o kadar büyük. Fındıkzade daha halkvari, büfe tarzı ve goralı hazırlanırlanırken tezgahta neler oluyor görebiliyorsunuz, fakat bu şube daha çok fast food mekanlarını andırıyor. Goralı hazırlanırken pek görmek mümkün değil. Neyse bizim için mekan değil lezzet önemli diyerekten siparişlerimizi verdik.  Başladık beklemeye.

Açılışımızı goralıyla yaptık. Öncelikle goralının ana malzemesi havuç ve patatesten oluşan püre ve turşu. Bunlar goralının olmazsa olmazı. Sandviç ekmeğinin içi ve dışı ızgara da ısıtılmıştı. İçine patates püresi, turşu, fıstıklı salam ve tarifi sır gibi saklanan goralı köftesi koyulmuştu. Sıcak ekmeğin içine konulan soğuk püre bana kalırsa ekmeği de soğutmuştu. Ama tad olarak gayet güzeldi. Goralı köftesi deyince sakın aklınıza etine butuna dolgun köfte gelmesin. Resimde de görüldüğü üzere goralı köftesi, ufak sosisin, dikine kesilmiş şeklinde, tat olarak ne olduğunu anlayamadığım ve içinde et olmayan, vejetaryen usulsü bir şeydi. Bir çırpı da goralı midemizdeki yerine almıştı, gelsin ikinciler.




Peki, sırada ne vardı? Gelsin bakalım ciğerli goralı. Sandviç ekmeğinin en altına küp küp kesilip, kızartılmış ciğer, onun üzerine patates püresi ve turşu konulmuştu. Ciğer de beklentimiz Edirne ciğeri kadar olmasa da, ciğer sinirsiz ve sıcaktı.  Kısacası yerken pişman olmadık.




Arkasından kadınbudulu goralıyı tatma seansına geçtik. Kendimi bildim bileli kadınbudu köfteye hayır diyememe gibi bir özelliğim var. Yağı çok fazla çekmemiş, içine bol kıyma, az pirinç konulmuş kadınbudu köfteye hayatta hayır diyemem. İşte buradaki kadınbudu köftede bu usulde yapılmıştı. Her nekadar içindeki patates püresi ilk etapta kadınbudu köfteyi bastırsa da, sonlara doğru son lokma da kadınbudu köfte tadıyla final yapmak gibisi yoktu.


En sona en güzel çeşidi bıraktık. Karşımızda dilli goralı. Sakın yanlış anlamayın dilli derken, dil peyniri değil kastettiğim. İçindeki halis muhlis füme dil. Malzemeler yine aynı, tek fark içine füme dil konulması. Yalnız şunu belirtmeden geçmeyeyim. Füme dil incecik kesilmemiş. Hakkını vermişler. Bayağı kalın kesilmişti ve yerken yoğun bir şekilde malzemeyi hissettik.




Evet, ve mutlu son. Bir yazının daha sonuna geldik. Benden yemesi ve yazması, sizden okuyup, gitmesi.  Yılların eskitemediği ve birçok büfede adını duyduğunuz goralıyı, mutlaka yerinde yemenizi tavsiye ederim.



Goralı 5 TL
Goralı Ciğerli 5,5 TL

Goralı Kadınbudu Köfte 5,5 TL

Goralı Dilli 6,5 TL

Fındıkzade Şube: Kızılelma Caddesi No: 24/B Fındıkzade Fatih/ İstanbul

Telefon: 0212 589 9067

Beylikdüzü Şube: Cumhuriyet Mahallesi Cumhuriyet Caddesi 1985 Sokak No: 13/4 Bulvar Evleri Beylikdüzü/ İstanbul

Telefon: 0212 854 0595

2 yorum:

  1. Pınarcım harikasın. hiç burayı duymamıştım ki tam bir goralı hastasıyım. annemlerin gençliklerinde gittiği, kadıköyde bir yer var goralı yapan, ona giderdim ben de hep. listeme aldım, hatta hemen koşup gidesim geldi :). ellerine sağlık!

    http://tuzvekarabiber.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  2. inan goralı seviyorsan birde burayı dene özellikle Fındıkzade deki goralı harika. Ben sevdim hatta yolum düştükçe uğramaya çalışırım. Pişman olmayacaksın:)

    YanıtlaSil

 

TAKİP EDİN!

Flickr


Created with flickr slideshow.

Twitter